TandCity är en modern klinik mitt i Malmö City, som är mån om att alltid kunna erbjuda sina patienter tandvård av hög kvalitet som är utförd av kompetent personal med den senaste tekniken som stöd.
Med detta i åtanke påbörjades för en tid sedan en spännande resa, nämligen att utveckla en AI-funktion för att lättare kunna detektera potentiella kariesangrepp på röntgenbilder.
Tillsammans med våra utvecklare på DentalEye har det stötts och blötts och testats fram och tillbaka, tills vi nu är i mål med tekniken och kan fokusera på att testa skarpt och få klart CE-märkningen, innan produkten är redo att släppas ut på marknaden.
Vi fick det stora nöjet att prata lite med styrelseordförande Tryggve Johansson om klinikens upplevelse av DentalEye, och passade även på att fråga lite mer om AI-projektet.
Hur har det varit att gå över till ett helt nytt bildhanteringssystem på kliniken?
- Med introduktionsutbildningen som vi fick av utbildaren ifrån Almasoft, har det gått väldigt smidigt. Sedan är även mjukvaran för bildhanteringen användarvänlig, vilket är ett stort plus.
Ni använde ett annat bildhanteringssystem tidigare, hur upplevde ni att konverteringen av bilderna från det gamla systemet till DentalEye gick?
- Det gick mycket bra, inga problem alls. Vi hade ett stort antal bilder och konverterade dessa över en weekend med assistans av personal från DentalEye. Att inte behöva stå still under konverteringsarbetet var en stor fördel.
Vad fick er att välja just DentalEye?
- Till att börja med det goda ryktet, som i sin tur lett till vårt samarbete med DentalEye för att bygga den integrerade AI-funktionaliteten. Vad vi vet så är DentalEye ett av få bildhanteringssystem som redan nu har tekniken för en fullt integrerad AI av denna kaliber, och vi ser det som en möjlighet att höja nivån mot patienterna. Vi har sett att vi kan behandla mer proaktivt då fler kariesangrepp kan identifieras.
Tyckte användarna att det var svårt att lära sig programmet?
Nej, enligt användarnas uppfattning var det inte svårt att lära.
Vad upplever ni är det bästa med DentalEye?
Användarvänligheten. Arbetet flyter betydligt smidigare än i tidigare mjukvara. Att den startar upp automatiskt när man öppnar en journal tillhörande en patient är också en stor fördel.
Och vår AI-integration förstås.
Vad har ni upplevt som svårt?
- Egentligen ingenting, kan vara det vanliga, dvs omställningen till något nytt som man inte är van vid. Men möjligheterna i DentalEye gjorde oss snabbt bekväma med mjukvaran.
Har ni varit tvungna att byta ut någon hårdvara, som sensorer och liknande, inför bytet till DentalEye?
- Nej, vi kunde fortsätta använda samma hårdvara och sensorer som tidigare vilket gjorde det smidigt.
Hur upplever ni supportens bemötande i samband med bytet av bildhanteringssystem? Har ni fått den hjälp ni behöver?
- Supporten har varit mycket bra. Den har assisterat oss hela vägen genom installation, konvertering av bilder och startup, och är alltid redo att rycka ut med en hjälpande hand om vi skulle köra fast.
Vi har ju ett spännande samarbete i och med utvecklingen av en ny AI-funktion för att diagnostisera bilder, kan du berätta lite mer om hur detta samarbete sett ut?
- Tillsammans med utvecklarna på DentalEye och Dentail har vi skapat en AI-funktion för identifiering av karies. Funktionen är helt integrerad i DentalEye och målet var att verktyget skulle vara lättanvänt och att AI:s förmåga att identifiera karies skulle vara enastående. Resultatet har överträffat förväntningarna, speciellt på träffsäkerheten som redan är nära nog övermänsklig.
Vi valde Dentail då deras teknik är i världsklass och att deras 4:e generations kariesmodell gör otroliga analyser. Modellen för karies har över 50 miljoner noder och har tränats på Googles toppservrar för AI, med röntgenbilder från olika utrustningar och länder.
Vi ser det som ett stort kliv in i framtiden där DentalEye och Almasoft får tillgång till den senaste tekniken inom AI, som blir ett ovärderligt verktyg för tandläkarna. Dessutom ser vi synergier framöver när Almasoft bygger vidare på sin Cloud-teknik då Dentail redan är helt molnbaserad.
Vad innebär den här nya AI-funktionen och hur fungerar den?
- Den nya funktionen innebär att tandläkarna med en enkel knapptryckning får fram en AI-analys där karies markeras ut direkt på röntgenbilden. Funktionen finns tillgänglig naturligt där röntgenbilderna visas och AI:s analys av bilderna sker i bakgrunden. Den analyserade bilden visas på mindre än en sekund och röntgenbilden i sig har då också behandlats av Dentails bildhanteringsprogram för att ge en bekväm skärpa som optimerat både kontrast och svärta. Naturligtvis finns även originalbilderna kvar.
Vad är fördelen med att använda AI-funktionen?
- Den största fördelen är att patientsäkerheten ökar. Det kan vara svårt för det mänskliga ögat att korrekt identifiera karies, men med AI:s hjälp kan vi identifiera karies tidigt, vilket minskar risken för att det ska leda till ett allvarligt problem senare. Då kan man undvika onödigt lidande för patienten.
AI-funktionen pekar inte bara ut vart man kan hitta karies, utan talar även om vilken grad av karies det handlar om. Därmed kan tandläkaren få en indikation på vilka markeringar som är av inital art och vilka som bör åtgärdas.
I praktiken innebär det att man kan behandla mer proaktivt, då fler karies kan identifieras och det går även snabbare för tandläkarna att göra sin bedömning.
Skulle du säga att AI-funktionen är enkel att använda och lära sig?
- Absolut, den kräver egentligen ingen direkt träning. När tandläkarna tittar på sina patienters röntgenbilder så behöver de bara trycka på en AI-knapp och då visas ett fönster med aktuella kariesmarkeringar. Benämningen är dessutom densamma som används i fackspråket vilket innebär att det blir lätt för tandläkaren att tyda.
Hur ser ni på framtiden? Kommer AI-funktionen att utvecklas vidare? Och i så fall på vilket sätt?
- Vi ser från vårt arbete på kliniken att AI-funktionens förmåga att identifiera karies redan har revolutionerat vårt arbete genom det stöd våra tandläkare får.
Självklart blir det så att fler karies identifieras, för man ska komma ihåg att det inte alltid är så lätt att identifiera dessa från ofta lite suddiga röntgenbilder. Men en lagad tand idag är ett viktigt preventivt arbete då det förhindrar allvarligare problem senare, som i värsta fall kan leda till en rotfyllning eller en tappad tand.
Längre fram ser vi ökad interaktion mellan AI:n och tandläkaren.
Vår vision är att tandläkaren ska kunna använda verktygen till att göra sin egen diagnos interaktivt på skärmen. När den är klar ser vi en möjlighet för AI:n att vidare kunna assistera med ett första utkast till själva diagnosen i skriftlig form. För det krävs att AI:n även kan identifiera tandnummer, vilket Dentail redan har en beta-version som klarar.
Lite kortfattat så är målbilden att tandläkaren utifrån bilden ska kunna få en diagnos färdigskriven som direkt överförs in i Almasofts journalsystem
ALMASOFT | Kyrkostigen 5 247 62 Veberöd | 046-23 81 80 | 556484-4115 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© ALMASOFT. All rights reserved.