Mitt i Malmö City, med bara ett stenkast från Centralstationen åt ena hållet och stortorget åt andra hållet, ligger denna stora och moderna tandvårdsklinik.
I ljusa, fräscha lokaler huserar den lika kompetenta som omtänksamma personalen som ser till att patienter kan få den tandvård de behöver, när de behöver den. Kliniken erbjuder akuttandvård dygnet runt, alla dagar i veckan.
Här finns tandläkare som är specialiserade inom alla typer av tandvård.
Stor yrkesskicklighet och hög kvalitet är viktiga värderingar som är centrala i verksamheten.
Vi har fått prata med Tandhygienist och Kliniksamordnare Emma Edvinsson om just kvalitetsarbetet på kliniken, där de har systemet Qdent till hjälp.
Vad är patientsäkerhet för dig?
- Oj, det är mycket. Allt med GDPR, som hur vi hanterar patientuppgifter och vilken sida vi lägger upp på våra brev i receptionen. Smittskydd och hygien. Allt från när vi tar röntgen, till att våra instrument ska vara körda på rätt sätt. I och med pandemin var vi tvungna att fundera ännu mer på på hur vi skyddar våra patienter på bästa sätt. När vi går från en patient till en annan, hur hanterar vi det? Allt spritas noggrant mellan patienterna.
Patientsäkerhet handlar även om hur väntrummet fungerar med patienterna, att alla får en hälsodeklaration, och att de som behöver får en nackkudde.
Hur ser er patientsäkerhetsplan ut, har ni en sådan?
- Både ja och nej. Kanske ingen klar plan, men då vi jobbar och försöker få med oss alla delarna i Qdents kalender så har vi det där.
Hur länge har kliniken arbetat med Qdent?
- Sedan årsskiftet 2021
Hur fungerar arbetet i Qdent för dig?
- Bra.
Vad är det som gör att det känns bra?
- Det tog lite tid att sätta sig in i det innan jag förstått hur jag kunde använda det. Mycket på en gång, men jag började jobba med det lite i taget.
Vad kan ni göra för att det ska bli ännu bättre?
- Man får ta en del i taget så det inte blir för mycket. Jag har också försökt få med mig mina kollegor så att även de får en större förståelse. De halkade efter lite från början, men de har varit nyfikna i de flesta fall, framför allt tandsköterskorna. Kanske för att de har lite mindre administrativa uppgifter att göra.
Vad är den största nyttan med Qdent, som du ser det?
- Alla har sina egna erfarenheter med sig och har gjort olika på sina gamla kliniker. Det blev mycket diskussion.
Nu blir det mer svart på vitt. Vi har gått igenom allt och satt det hela på pränt. Nu blir det mer och mer att vi läser i Qdent ser och vad som gäller. Kommer någon och frågar går det svara "Kolla i Qdent".
Det har blivit en liten konfliktlösare eftersom vi gemensamt har bestämt hur vi ska göra, och alla kan läsa där.
Vad händer om ni inte utför en uppgift i tid?
- I Qdent blir uppgiften röd, och vi får dessutom påminnelser via exempelvis epost. Det är bra att vi även får påminnelser redan innan uppgiften går ut. Risken finns annars att något missas. Jag har en stående punkt på alla möten att påminna alla.
Hur vet ni vad kliniken behöver arbeta med?
- Qdents årsplanering är till stor hjälp, liksom månadens Qdent-tips som är en extra hjälp på traven. Med hjälp av turordning och ansvarsområden blir lätt att hålla reda på vem ska göra vad, och när.
Vem läser månadens Qdent-tips?
Jag (Emma) läser, samt några till av mina kollegor.
Vilken nytta har du av att läsa månadens Qdent-tips?
- Vi får hjälp att få en annan förståelse för arbetet just den månaden. Även om det ju finns en rubrik i vår kalender är det inte alltid så lätt att se allt som behöver göras. Då är tipsen en god hjälp.
Hur bevakas nyheter och lagar inom de områden som kliniken måste ha koll på?
- 2 ggr om året har vi egenkontroll då vi bland annat går igenom Basal Hygien-rutinterna.
Vet ledningen vilket ansvar som vilar på dem när det gäller bland annat patientsäkerhet, arbetsmiljö och miljö?
- Ledningen har koll på det som de har ansvar för och delegerar mycket till klinikchefen.
Hur ser medarbetarna på kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet?
- Alla tycker att det är viktigt, men har mer eller mindre tid att lägga på det. Behandlarna har mycket patienter och därmed mindre tid över.
Hur ser medarbetarna på sitt egetansvar för arbetsuppgifter och sitt lärande?
- Alla har ansvarsområde. Vill man vara ansvarig för något får man ofta det eftersom man oftast är mer intresserad av detta och lär sig mer om området.
Har du fått med dig de andra i gruppen?
- Ja alla är med. Jag lade själv ner mest tid i början men nu när jag lyfter en frågan så är alla delaktiga och hjälper till.
Hur följer ledningen upp kvalitetsarbetet?
- Vi pratar om det regelbundet, och de har egen inloggning i Qdent.
På en skala 1-10, var står er klinik i sitt arbete med att vara pro-aktiva inom kvalitetsarbetet?
- Vi har kommit en bra bit på väg men behöver kanske hålla på lite längre tid, upp till ett år, innan vi kan bli en 10:a.
Är du nöjd med det kvalitetsarbete ni gjort hittills?
- Ja, jag (Emma) är nöjd med allas arbete. Det har blivit mer struktur, tydligare rutiner, och det blir enklare för en nyanställd att sätta sig in i det. Det blir enklare för att alla arbetar mer lika. Alla kan hitta svar på frågorna i Qdent eftersom de kan logga in själva.
Jag upplever att patienterna generellt sett verkar mer medvetna idag och ställer frågor om saker som hygien och miljöaspekter, till exempel ifall ett specifikt material är miljöfarligt. Dessa frågor måste ju alla kunna svara på.
Vad och hur kan ni göra för att höja medvetandet inom kvalitetsarbetet och patientsäkerheten på kliniken?
- Lyfta att alla smådelar behövs för att helheten ska bli bra och att allt har med patientsäkerhetsarbetet att göra. Få in lite mer helhetstänk hos alla.
Om ni kör fast i ert arbete med Qdent, vart vänder ni er då?
- Vi tittar i handboken och användarhandledningen som finns i Qdent. Och får vi inte svar på våra frågor där kan vi ju alltid ringa till ALMA-supporten och få hjälp.
ALMASOFT | Kyrkostigen 5 247 62 Veberöd | 046-23 81 80 | 556484-4115 | Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© ALMASOFT. All rights reserved.